Ekspertski 4D/3D/2D/Doplerski ultrazvučni pregled

Je najpotrebniji pregled u toku trudnoće. Vreme za tu vrstu pregleda je 20 do 24 nedelje trudnoće - “Anatomsko-morfološki pregled sa fetalnom ehokardiografijom”

Pregled možemo podeliti u više delova te se radi koristeći sve dostupne najnaprednije ultrazvučne tehnologije.

  1. ANALIZA STREUKTURA PLODA- MORFLOGIJA - ANATOMIJA

U tom periodu trudnoće veličina bebe omogućava analizu i najsitnijih anatomskih detalja, kako bismo se uverili da nema anomalija koje mogu da se uoče ultrazvukom:

- 3D/4D mod – analiza spoljašnjeg izgleda ploda (da li postoji rascep usne, kakva je simetrija lica, da li postoje deformiteti šake i stopala).

- Kičmeni stub (2D i 3D mod).

- Analiza moždanih struktura (mali mozak, moždane komore, corpus calosum, krvni sudovi baze lobanje/3D i Power Doppler, prisustvo očnih sočiva).

- Analiza trbušnih organa (uočavanje želuca i integriteta dijafragme, uočavanje mokraćne bešike i dve arterije pupčanika, prisustvo i izgled oba bubrega).

- Analiza integriteta prednjeg trbušnog zida (da li postoji defekt prednjeg trbušnog zida).

  1. ULTRAZVUČNI PREGLED SRCA BEBE -FETALNA EHOKARDIOGRAFIJA

Ovaj period je takođe najbolji za pregled srca ploda. Analiza je sada detaljnija u odnosu na period do 20 nedelje, obzirom da je srce odgovarajuće veličine za analizu.  Analiziraju se dve srčane komore i dve srčane predkomore, aorta i njen izlaz iz leve komore, plućna arterija i njen izlaz iz desne komore, srčana pregrada, protoci kroz srce i njegove velike krvne sudove (Power, Color Doppler i 3D angio modovi).

  1. PREGLED POSTELJICE I KOLIČINE PLODOVE VODE (AFI - indeks količine plodove vode)

Pored detaljnog pregleda ploda pregleda se i posteljica

- Izgled i struktura posteljice, njena pozicija unutra materice kao i  količina plodove koja je takodje veoma važna čije odstupanje od normale može ukazivati na obolenje u trudnoći.